IBSAT Preparation Tips 2019

The entrance test for IBSAT is held in the month of December or January every year. Those who are planning to appear for IBSAT 2019 must read this article to know about the strategy for IBSAT 2019 Preparation. IBSAT is a moderate difficulty level entrance test in which most of the questions are straightforward and easy to answer. If you have proper knowledge about the exam, its marking scheme, syllabus, etc, then you can for sure obtain good marks. For most of the management entrance exams such as CAT, XAT, IBSAT, etc the syllabus is very much similar. So, those whoa re preparing for the national level entrance exam have an added advantage.

However, those who are just appearing for IBSAT 2019 only so should not be disheartened that they have any less opportunity. To guide you in preparing for IBSAT 2019, we have included everything on this page. Read the article below to know more about it.

How To Prepare For IBSAT 2019?

IBSAT is a computer-based test which consists of MCQ questions. One advantage for the aspirants is that there is no negative marking for an incorrect answer. So, chances of qualifying the entrance test are pretty good. Now before we proceed any further to know the IBSAT preparation tips, let us first have a quick look at the exam pattern and syllabus for IBSAT 2019.

IBSAT 2019 Exam Pattern

The exam pattern for IBSAT 2019 is as follows:

  • Mode of the entrance test: Computer-based test
  • Duration of the test: 02 hours
  • Type of question: MCQ
  • Total Number of Questions: 125
  • Sections in the entrance exam: 04

The distribution of question in each of these sections is as follows:

Section Number of Questions
Verbal Ability 50
Reading Comprehension 25
Quantitative Ability 25
Data Adequacy and Data Interpretation 25
Total 125

Marking Scheme For IBSAT 2019

The aspirants should remember that the evaluation of marks will be done as per the marking scheme given below.

  • 01 marks will be given for a correct answer
  • There shall be no negative marking for an incorrect answer

IBSAT 2019 Syllabus

You must prepare for the entrance exam as per the syllabus given below.

Verbal Ability Quantitative Aptitude Data Adequacy & Data Interpretation
Comprehension of Passage Number System Tables
Syllogisms Work, Pipes, and Cisterns Data Interpretation
English Grammar Discount Data Sufficiency
Incorrect words Average Logical Reasoning
Punctuation Arithmetic Progression Cause and effects
English Usage Time and Work Graphs representing area
Sentence completion Percentage Assumption-Premise-Conclusion
Contextual usage Algebra Pie chart
Analogies Geometry Venn – diagram
Vocabulary Coordinate Geometry Visual reasoning
Replace the missing words Mensuration Critical Reasoning
Para Jumble Probability Bar graphs
Installment payments Column graphs
Permutation & Combination Statements and Conclusions
Quadratic and linear equation Matrix arrangements
Profit & Loss
Allegation & mixtures
Time-Speed-Distance

Recommended Books For IBSAT 2019 Preparation

Now that you know the exam pattern and syllabus for IBSAT 2019, the next step is to study from the right resources. Since there are so many study material available, hence we have given a list of books which are helpful for those who are preparing for IBSAT 2019:

Name of the Book Name of the Author Buy Here
Mathematics for MBA entrance exam R.S Aggarwal Click Here to buy
Quantitative Aptitude for MBA Entrance Examination Abhijit Guha Click Here to buy
Objective English 6e: For Competitive Examination Thorpe Click Here to buy
CAT 2018 – 28 Topic-Wise & Year-Wise Solved Papers (1990-2017) Gautam Puri Click Here to buy
The Pearson Guide to Quantitative Aptitude for MBA Entrance Examination Dinesh Khattar Click Here to buy
Quantitative Aptitude for CAT and MBA Entrance Examination TIME Click Here to buy
Data Interpretation MBA Entrance Jaiswal Click Here to buy
Verbal Ability and Reading Comprehension for CAT and MBA Entrance Examination TIME Click Here to buy
Verbal Ability Guide for CAT PT Education Ltd. Click Here to buy
Also Read: Those who are preparing for CAT 2018, Click Here to know the best books and timetable for CAT 2018 Preparation.

Preparation Tips For IBSAT Verbal Ability

IBSAT Verbal AbilityThe Verbal Ability section aims at testing the communication skills and the general knowledge of the candidates. Therefore, it is advised to the candidates to read newspaper, English articles daily to improve their vocabulary and proficiency in English and should be updated with the current affairs.

  • Practice grammar, sentence correction, sentence completion by solving previous year’s questions as much as possible.
  • In order to learn the time management skill, try to take the help from reference books and also go for the online mock test.
  • There are 04 major areas which you should focus on for this section. These are:
    1. Vocabulary
    2. Para Jumble
    3. English Grammar
    4. Replace the missing words
    5. Punctuation and Analogies

Preparation Tips For IBSAT Reading Comprehension

The funda for tackling questions on Reading Comprehension is very simple. You must make a habit of reading. Understand what is the passage about. For starters, you can try to write a summary to judge if you have understood the passage. Focus on the transition word, where the author is talking to you. Understand what the writer wants to convey, connect to it and you will master the art of reading.

Preparation Tips For IBSAT Quantitative Aptitude

The Quantitative Ability section aims at testing the problem-solving skills of the candidates. Most of the questions in this section can be classified as Easy to Moderate difficulty level. However, you first must clear up your basics of concepts, once you know it you will able to solve most of the questions easily. In the year 2017, the difficulty level of this section was as follows:

Topic Difficulty Level No of Questions
Time, Speed, and Distance 1 Moderate
Time & Work 2 Easy
Ratio & Proportion 2 Easy
Averages, Mixtures, and Alligation 3 Easy-Moderate
Profit, Loss, Discount 1 Moderate
Simple Equations 3 Easy
Percentages, SI/CI, EMI 3 Easy-Moderate
Log 1 Easy
Numbers 2 Moderate
Geometry & Mensuration 2 Moderate
Co-ordinate Geometry 1 Easy
Progressions 2 Easy-Moderate
Differential Calculus 1 Moderate
P&C 1 Moderate
Probability 2 Easy-Moderate
Venn Diagrams 2 Easy-Moderate
Miscellaneous 1 Easy

Preparation Tips for IBSAT Data Sufficiency and Data Interpretation

This section aims at checking the aspirant’s decision-making ability, understanding of logical links etc. It can be said that one can easily score good marks in this section. The important topics covered under this section are as follows:

  • Tables
  • Pie chart
  • Graph representation
  • Reasoning

So the candidates must preparation according to the topics given. Also, practice questions on jumble words, puzzles, mathematical reasoning etc. for this section. Try to learn shortcut methods for tricky or twisted questions.

IBSAT Practice Question

Ques 1: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Ans: 3

Ques 2: The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?

  1. 4 years
  2. 8 years
  3. 10 years
  4. None of these

Ans: 1

Ques 3:  In how many different ways can the letters of the word ‘CORPORATION’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 810
  2. 1440
  3. 2880
  4. 50400

Ans: 4

Ques 4: In how many ways can the letters of the word ‘LEADER’ be arranged?

  1. 72
  2. 144
  3. 360
  4. 720

Ans: 3

Ques 5: In a group of 6 boys and 4 girls, four children are to be selected. In how many different ways can they be selected such that at least one boy should be there?

  1. 159
  2. 194
  3. 205
  4. 209

Ans: 4

Ques 6: How many 3-digit numbers can be formed from the digits 2, 3, 5, 6, 7 and 9, which are divisible by 5 and none of the digits is repeated?

  1. 5
  2. 10
  3. 15
  4. 20

Ans: 4

Ques 7: A box contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the box, if at least one black ball is to be included in the draw?

  1. 32
  2. 48
  3. 64
  4. 96

Ans: 3

Ques 8: In how many different ways can the letters of the word ‘DETAIL’ be arranged in such a way that the vowels occupy only the odd positions?

  1. 32
  2. 48
  3. 36
  4. 60

Ans: 3

Ques 9: In how many ways can a group of 5 men and 2 women be made out of a total of 7 men and 3 women?

  1. 63
  2. 90
  3. 126
  4. 45

Ans: 1

Ques 10: In how many different ways can the letters of the word ‘MATHEMATICS’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 10080
  2. 4989600
  3. 120960
  4. None of these

Ans: 3

Ques 11: In how many different ways can the letters of the word ‘OPTICAL’ be arranged so that the vowels always come together?

  1. 120
  2. 720
  3. 4320
  4. 2160

Ans: 2

Ques 12: In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word, CORPULENT.

  1. Lean
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese

Ans: 4

Ques 13: Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.

  1. with
  2. over
  3. on
  4. round

Ans: 3

Ques 14: If S is the set containing values of x satisfying [x]2 – 5[x] + 6 ≤ 0 , where [x] denotes GIF then S contains

  1. (2, 4)
  2. (2, 4]
  3. [2, 3]
  4. [2, 4)

Ans: 3

Ques 15: Some proverbs/idioms are given below together with their meanings. Choose the correct meaning of proverb/idiom, If there is no correct meaning given, E (i.e.) ‘None of these’ will be the answer. To make clean breast of

  1. To gain prominence
  2. To praise oneself
  3. To confess without of reserve
  4. To destroy before it blooms

Ans: 3

Ques 16: A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Ans: 2

Ques 17: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Ans: 2

Ques 18: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Ans: 2

Ques 19: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Ans: 1

Ques 20: A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

  1. 4991
  2. 5991
  3. 6001
  4. 6991

Ans: 1

Ques 21: The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

  1. 76 kg
  2. 5 kg
  3. 85 kg
  4. Data inadequate

Ans: 3

Ques 22: The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?

  1. 23 years
  2. 24 years
  3. 25 years
  4. None of these

Ans: 1

Ques 23: The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

  1. 35 years
  2. 40 years
  3. 50 years
  4. None of these

Ans: 2

Ques 24: In Arun’s opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother does not agree with Arun and he thinks that Arun’s weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother’s view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?

  1. 67 kg.
  2. 68 kg.
  3. 69 kg.
  4. Data inadequate

Ans: 1

Ques 25: The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:

  1. 17 kg
  2. 20 kg
  3. 26 kg
  4. 31 kg

Ans: 4

IBSAT

Leave a Reply